layer slider layer slider layer slider layer slider layer slider
Hosszú távú stratégiai együttműködés
Bővebben
layer slider layer slider layer slider layer slider layer slider layer slider layer slider
Kiszámítható kockázatvállalás
Bővebben
layer slider layer slider layer slider layer slider layer slider layer slider layer slider
Szinkrontolmács a forrásteremtésben
Bővebben

Információk

Bizonyos kérdések minden „kezdő” pályázóban felmerülnek - ezek a kérdések és rá adott válaszaink olvashatók az alábbiakban: 

„Minden esetben szükséges egy külső pályázatíró bevonása a projektbe?”

Ez a pályázat típusától és a munkatárs felkészültségétől függ. Önkormányzatok, közalapítványok olykor alkalmaznak egy pályázati referenst, mivel évente több pályázaton is indulni szeretnének, és vele próbálják megíratni a pályázatokat. Viszont egy európai uniós pályázat elkészítése során kizárólag a teljes körű ismeretekkel rendelkező, hozzáértő személy tudja összehangolni a pályázó céget és a projekt elképzelését a pályázati konstrukcióval. A külső pályázati tanácsadó szaktudásával objektíven tudja mérlegelni a projekt megvalósíthatóságát is. 

„Mi a pályázati tanácsadó feladata?”

A pályázati tanácsadó az ügyfél szinkrontolmácsa. A kiírást érthetőre, majd a pályázatot értékelhetőre fordítjuk. 

A pályázat kiírója arra törekszik, hogy minél szakszerűbben és egyértelműbben fogalmazza meg a feltételeket, az elbírálás módját és az értékelés szempontjait. A pályázati nyelv egy különös keveréke a jogi, a közgazdasági és a tudományos nyelvezetnek, szakszavaknak. 

A pályázati tanácsadó egyik feladata, hogy a bonyolultabb, az ügyfél számára nehezen átlátható pályázati szakszöveget egyértelműen lefordítsa, cégspecifikusan az ügyfél projektjére rászabva.

A másik feladat visszafordítani a projektelképzelést a pályázati nyelvre - az értékelők ugyanis ez alapján döntenek. A pályázati nyelv nem minden esetben egyértelmű a projekt tulajdonosa számára – többek között ezért van szükség pályázati tanácsadóra. 

„Mikor áll rendelkezésre a megnyert támogatás? Igaz-e az, hogy a támogatásra hosszú hónapokat kell várni?”

Minden pályázó cég számára kiemelt fontosságú, hogy tudja, hogy mikor tud kalkulálni a támogatás beérkezésével. Ha bennünket bíz meg a projektmenedzsmenttel, akkor garantáljuk, hogy már a projekt megkezdése előtt tisztában lesz az erre vonatkozó pénzügyi cash-flow-val, hiszen ez a tervezés fontos része. Azért is tudjuk előre meghatározni a támogatási összegek befolyását, mert pontos pénzügyi elszámolásaink eredményeképp az esetek többségében 1-2 hónapon belül megérkezik ügyfeleink bankszámlájára a lekért támogatás. 

Viszont a pályázaton való indulást csak olyan cégeknek ajánljuk, akik a projekthez elegendő forrással rendelkeznek és a terv megvalósítása a támogatás előtti időszakban sem áll le.

„Rengeteg pénzbe kerül a pályázatot megíratni. Ha nem nyer, akkor is ki kell fizetni?”

Egy pályázat összeállítása - különösképp, ha komoly mellékletei vannak, mint egy megvalósíthatósági tanulmány - szakértelmet igénylő, idő- és munkaigényes folyamat, sok ember munkáját kell a határidő szorításában összehangolni. Ennek megfelelően a pályázatnak van egy összeállítási díja, amit a pályázati tanácsadónak általában akkor fizetnek, ha elvégezte a munkáját, tehát beadta a pályázatot. Az első megbeszéléstől a pályázati projekt befogadásáig több hónap, akár fél év is eltelik, tehát az a díj, amit a pályázat összeállításáért kap a pályázatíró, több hónapos intenzív munkájának a díjazása. Nagyságrendileg egy közép-vezető egy havi bére.

Ami pedig azt a részét illeti, hogy a pályázat-összeállítási díj akkor is kifizetésre kerül, ha végül nem nyer a pályázat: a pályázati tanácsadó az előkészítés és a megírás során mindent megtesz annak érdekében, hogy nyertes lehessen a pályázat. Garanciákat vállal munkájára, és ha ezeknek megfelel, a munkadíjára jogosan tarthat igényt. 

„Miért a költségvetés a pályázat legnehezebb része?”

Mert ez a lényeg. Egy pályázatban vissza nem térítendő támogatást kérünk, ezért a költségvetést kell a legalaposabban, számszerűsítve kifejtenünk, nem elég ideológiákat gyártani. Egy jól kidolgozott pályázati költségvetés a támogatási összeg lehívása során nagy segítséget jelent. A pályázatokhoz nagyon részletes költségvetést kérnek, mindig előre meghatározott, hogy mire lehet kérni támogatást, és mire nem, valamint a teljes költségvetés hány százaléka fordítható az egyes tételekre. Külön figyelmet igényel, hogy a projekt megvalósítása során a pályázó nem kizárólag a kért támogatással kell, hogy elszámoljon, hanem a betett saját erővel is. 

„Miért aránytalanul sok az adminisztráció egy pályázattal előtte, alatta és utána is?”

Az Európai Unió és a magyar állam komoly előírások mentén követi végig, hogy az általa adott, vissza nem térítendő pályázati támogatást a cég mire kéri, és hogyan költi el. Ezért érthető, hogy olyan mennyiségű és színvonalú dokumentációt kérnek, amiből számukra is egyértelműen megállapítható, mi történik a megítélt támogatással. 

Amennyiben a cég pályázati projektmenedzsmentet is vállaló tanácsadót bíz meg, könnyebb dolga lesz, ugyanis ő végigkíséri a megvalósulási és a fenntartási időszakot is, hogy minél gördülékenyebb legyen a pályázati pénz lehívása. Sok év munkatapasztalata mondatja velünk, hogy nyerni könnyebb egy pályázaton, mint a teljes megítélt összeghez hozzájutni. Az igazi feladat ott kezdődik, amikor a cég megnyeri a pályázatot, mivel a támogatást a pályázat összeállításánál szigorúbb szabályok mentén kell lekérni.

„Egy cégnek hány pályázata lehet párhuzamosan? Lehet-e ugyanabban az időszakban több különböző nyertes pályázata?”

Igen, lehet. Amit át kell gondolni: lesz-e a cégnek két vagy több projekt végrehajtásához elegendő önrésze, és pénze az előfinanszírozáshoz? Lesz-e kijelölt ember a cégnél, aki átfogja és végigkíséri a nagy volumenű, a fenntartási időszakot is figyelembe véve 4-7 évig tartó projekteket, azok elszámolását, dokumentációját, a fenntartási időszak követelményeit?

„Indulhat-e egy cég minden évben ugyanazon a pályázaton?”

Általában igen, de bizonyos kiírásokban kizáró tényezőként szerepel, ha a cég ugyanazon pályázat előző évi kiírásán nyert. Ha nem nyert, a következő évben újra indulhat ugyanazon a pályázaton. Amennyiben nem formai hiba vagy forráshiány miatt került elutasításra, mindenképpen érdemes egy pályázati tanácsadóval átnézetni a projektet. (Az Act Partner például díjmentesen vállalja, hogy partnerünk elutasított pályázatát újra beadja, amikor ismét megnyílik a forrás. Lásd: Garanciáink)

Információk

Bizonyos kérdések minden „kezdő” pályázóban felmerülnek - ezek a kérdések és rá adott válaszaink olvashatók az alábbiakban

Az Act Partner 2003 óta működik, alapítói magyar magánszemélyek.

A cég fő tevékenysége hazai és európai uniós vissza nem térítendő pályázatokkal kapcsolatos teljes körű stratégiai pályázati tanácsadás, továbbá szakértői tanulmányok készítése, üzleti és marketing tanácsadás.

Mire adhat garanciát a pályázati tanácsadó cég, és mire nem? A megalapozott szakmai tudással rendelkező pályázati tanácsadó cég garanciát tud biztosítani a projektgenerálás időszakától kezdődően egészen a záró jelentésig, és olyan szempontok figyelembevételét garantálja, amelyek hozzájárulnak a sikeres részvételhez.

Iroda: 1136 Budapest,
Pannónia utca 26. II. em. 2. (kapucsengő: Act Partner)

Telefon / Fax : +36 1 340 9124

Mobil:+36 70 608 7566, +36 70 603 7546

E-mail: iroda@actpartner.hu